10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre amblopie

Amblopia este o afectiune oftalmologica comuna care poate fi cauzata de mai multe probleme oftalmologice, cum ar fi strabismul sau diferentele mari de dioptrii intre cei doi ochi. Aceasta afectiune poate fi asimptomatica si poate fi greu de depistat in primele stadii, de aceea este important sa efectuezi examinari oculare regulate. Tratamentul depinde de cauza care a dus la amblopie si poate include purtarea de ochelari, terapia vizuala, acoperirea ochiului sanatos sau interventia chirurgicala. Daca suspectezi ca ai amblopie sau ai suspiciuni ca un copil din familia ta sufera de aceasta afectiune, este important sa consulti un medic oftalmolog cat mai curand posibil. Cu tratament adecvat si o ingrijire corespunzatoare, amblopia poate fi tratata cu succes si pierderea vederii in ochiul afectat poate fi evitata.

Amblopia poate fi asimptomatica

Amblopia poate fi greu de depistat in primele stadii de dezvoltare si poate fi asimptomatica. In cele mai multe cazuri, aceasta afectiune poate fi identificata de catre medicul oftalmolog in timpul examinarii de rutina a ochilor.

Este una dintre cele mai comune afectiuni oftalmologice la copii

Amblopia este una dintre cele mai comune afectiuni oftalmologice la copii. Potrivit statisticilor, aproximativ 2-3% dintre copii sufera de amblopie.

Poate fi cauzata de diferentele mari de dioptrii intre cei doi ochi

Diferentele mari de dioptrii intre cei doi ochi pot cauza amblopie. Acest lucru se datoreaza faptului ca ochiul cu dioptrii mai mari va fi utilizat mai mult decat celalalt ochi si, in cele din urma, va deveni mai puternic, in timp ce ochiul cu dioptrii mai mici va fi ignorat de creier.

Poate fi cauzata de strabism

Strabismul, o afectiune oftalmologica in care ochii nu sunt aliniati corect si nu se uita in aceeasi directie, poate cauza amblopie. Acest lucru se intampla deoarece creierul va ignora informatiile primite de la ochiul afectat pentru a evita dublarea imaginilor.

Poate fi tratata cu succes daca este depistata la timp

Daca amblopia este depistata si tratata la timp, poate fi tratata cu succes, iar pierderea vederii in ochiul afectat poate fi evitata. Tratamentul depinde de cauza care a dus la aceasta afectiune oftalmologica si poate include purtarea de ochelari, terapia vizuala, acoperirea ochiului sanatos sau interventia chirurgicala.

Pot fi necesare mai multe optiuni de tratament

In unele cazuri, poate fi necesara utilizarea mai multor optiuni de tratament pentru a trata amblopia cu succes. De exemplu, terapia vizuala si acoperirea ochiului sanatos pot fi combinate pentru a ajuta la imbunatatirea vederii in ochiul afectat.

Poate fi diagnosticata cu ajutorul unor teste speciale

Medicul oftalmolog poate diagnostica amblopia prin utilizarea unor teste speciale, cum ar fi testul de acuitate vizuala si testul de perceptie a adancimii. Aceste teste pot ajuta medicul sa identifice gradul de amblopie si sa stabileasca cel mai bun plan de tratament pentru fiecare caz in parte.

Poate fi prevenita prin examinari oculare regulate

Examinarile oculare regulate pot ajuta la prevenirea sau identificarea precoce a amblopiei. In cazul copiilor, examinarea oftalmologica poate fi efectuata inca din primele luni de viata, pentru a depista orice anomalie a vederii.

Poate aparea si la adulti

Desi amblopia este mai frecventa la copii, aceasta afectiune oftalmologica poate aparea si la adulti. Cauzele pot fi similare cu cele intalnite la copii, cum ar fi strabismul sau diferentele mari de dioptrii intre cei doi ochi.

Tratamentul poate fi mai dificil in cazul adultilor

Tratamentul amblopiei poate fi mai dificil in cazul adultilor, deoarece creierul lor este mai putin plastic si mai putin dispus sa se adapteze la imbunatatirile aduse prin terapie. Cu toate acestea, in multe cazuri, tratamentul poate imbunatati semnificativ viziunea si poate evita pierderea definitiva a vederii.

Daca vrei mai multe informatii despre amblopie, le poti gasi pe blogul Centrului Misca!

Previous post Sfaturi utile pentru elevii scolilor de soferi!
Next post <strong>Pleci în vacanță primăvara aceasta? Vezi ce trebuie să ai în bagaj</strong>