ROMATSA si Autoritatea Aeronautica Civila Romana – sprijin total pentru implementarea solutiei turnului virtual la distanta (remote tower) ce va deservi Aeroportul International Brasov

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, şi coordonatorul proiectului Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav (AIBG), Alexandru Anghel s-au întâlnit, astăzi, 8 iulie 2021, la Bucureşti, cu directorul general al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, dl. Adrian Cojoc pentru a discuta despre calendarul de implementare a soluţiei tehnice de dirijare a traficului aerian pentru aeroportul de la Brașov – respectiv turnul virtual la distanță (remote tower) – din Centrul de Dirijare a Zborurilor (CDZ) Arad.

Reamintim că această soluție a fost propusă și validată de conducerea executivă a ROMATSA, în urma unei analize interne, realizată din punct de vedere economic, al resurselor umane și al tehnologiei ce urmează a fi implementate. Ulterior, decizia privind soluția remote tower a fost aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 13 mai 2021 și comunicată Consiliului Județean Brașov.

Pe lângă stabilirea calendarului de implementare a soluției tehnice privind controlul și dirijarea zborurilor de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, șeful administrației județene a solicitat conducerii ROMATSA asigurarea personalului de specialitate pentru desfăşurarea serviciilor de navigație aeriană și pregătirea profesională a acestuia, precum și acordarea de consultanță de specialitate pe durata achiziției și a instalării echipamentelor necesare pentru serviciile de trafic aerian.

Trebuie știut că, pentru toate acestea este necesară pregătirea și încheierea unui acord între ROMATSA și Aeroportul Internațional Brașov privind furnizarea serviciilor de trafic aerian, serviciilor de comunicații aeronautice, de navigație și supraveghere, serviciilor meteorologice aeronautice, serviciilor de informare aeronautică. Participanții la întâlnire au confirmat că acordul în cauză va fi finalizat până la sfârșitul acestui an.De asemenea, reprezentanții conducerii Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), prezenți la întâlnirea de astăzi, au susținut că soluția de remote tower este una din cele mai moderne soluții aplicate la această oră în domeniul managementului traficului aerian.”Parteneriatul dintre Consiliul Județean Brașov și ROMATSA va asigura pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav servicii de navigație aeriană la cele mai înalte standarde de siguranță și performanță, în linie cu ultimele dezvoltări tehnologice. Prin întâlnirea de astăzi, împreună și cu reprezentanții AACR am trasat liniile principale de acțiune pentru perioada următoare, iar experții ROMATSA vor asigura tot suportul necesar”, a declarat directorul general al ROMATSA, Adrian Cojoc.

”Aeroportul de la Ghimbav este primul aeroport nou care se construieşte în România, în ultimii 50 de ani. Proiectul este asumat de Consiliul Judeţean Braşov, iar în momentul în care îl vom finaliza, dorim să-l dăm în folosinţă şi să-l operăm chiar din a doua zi. Tocmai de aceea, fiecare instituţie centrală cu atribuţii în ceea ce priveşte transportul aerian din România trebuie să formeze personal care să ne fie alocat, trebuie să comunice care sunt echipamentele de care avem nevoie pe toate componentele de activitate aeriană, trebuie să ia în considerare obiectivul nostru atunci când îşi alcătuieşte bugetul. Am convingerea că reprezentanții ROMATSA și AACR vor acorda tot sprjinul necesar realizării și operaționalizării aeroportului în calendarul stabilit”- transmite, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Previous post The International 10 (TI10), pe Arena Nationala
Next post ULTIMA ORA: Ce „premiera absoluta” pentru Romania anunta Seful Guvernului?